Kajkanten

deensv

Guidad vandring


Guidad vandring på Vrångö

Följ med på en guidad vandring genom Vrångös charmiga bebyggelse och unika naturreservat. En lokal guide tar oss till utsiktsplatser med hänförande vyer över hela Göteborgs södra skärgård och platser där man kan ana den fria horisonten i väst. Vandringen går längs stigarna på södra delen av ön och vi förflyttar oss ett par hundra år tillbaka i tiden och får höra vilda kapar- och sjörövarhistorier. Längs vägen finns också gravar från bronsåldern och riktigt gamla stensättningar. Vi går också längs Vrångös täta gränder och upp på Lotsutkiken för att få en inblick i tiden då Vrångö var Göteborgs sydligaste lotssamhälle. Våra lokala guider har flera generationer på ön och återger med största inlevelse  mytomspunna händelser från Vrångös historia.

Guidad vandring
Svårighetsgrad kan anpassas efter grupp
Kläder efter väder (året runt)

Tidsåtgång ca 1,5 – 2 timmar
Svenska eller engelska
2.800 – 4000 kr  ex moms /grupp


Maila info@kajkantenvrango.se för förfrågan

Mer om Vrångö
Vrångö är den sydligaste av de bebodda öarna i Göteborgs skärgård. Den sista ön i ett pärlband av öar som under forntiden kallades Älvaskären, öarna kring Götaälvs mynning. Idag befolkas Vrångö av ca 400 åretruntboende personer. Bebyggelsen sträcker sig som ett bälte tvärs över ön mellan Mittvik, där skärgårdsbåten lägger till och Vrångö Hamn där Kajkanten ligger.

På bilfria Vrångö finns en livsmedelsaffär och ett par restaurangverksamheter. Vrångöhuset ligger mitt på ön och inrymmer bland annat förskola, föreningsverksamheter, konferenslokal och vårdcentral.  Man kan hyra lokaler i Vrångöhuset  för fest och sammankomster.

Vrångö är framförallt känd för sin vackra natur och hit kommer årligen tusentals besökare. Här finns otaliga sandstränder och klippbad och sommartid är Vrångö ett populärt resmål för semesterfirare.

Stora delar av Vrångö är naturreservat med  lättillgängliga vandringsleder. Tärnstigen är en kortare sträcka som startar i hamnen inte långt från Kajkanten. Norra och Södra slingan bjuder på magiska utsikter och lummiga skogspartier genom Vrångöskärgårdens naturreservat.

I Vrångö hamn där Kajkanten är beläget, är det nära till öns äldre skärgårdsbebyggelse och den gamla lotsutkiken på berget. Från Lotsutkiken har du panoramavy över bland annat Vinga fyr, Öckerööarna och hela södra skärgården, en perfekt utsiktsplats att uppleva solnedgången från. I hamnen ligger fisk- och skaldjursrestaurangen Hamnkrogen Lotsen och den åretruntöppna livsmedelsbutiken. Under högsommaren är gästhamnen full av besökande båtar och piren kantas av mindre butiker och skaldjursbodar i de vita sjöbodarna. Längst ut på piren hittar du rastplats och badbrygga.

mer om Vrångö

Vrångö, en kort resa från Göteborg