Kajkanten

deensv

Vrångö


Genuin skärgårdsmiljö med närhet till Göteborg

Man tar sig enkelt till Vrångö med Styrsöbolagets skärgårdsbåtar som avgår från Saltholmen. Turen tar mellan 20 och 40 minuter. Kajkanten ligger på västsidan av ön, i Vrångö hamn. Hamnlivet är präglat av både fiske och båtliv.

Unik natur

Vrångö är känd som Göteborgarnas badö. En bilfri skärgårdsidyll. Naturen är en blandning av halländska sandstränder och bohuslänska klippstränder. Längs stränderna växer sällsynta och mindre vanliga arter, som vildsparris, krissla och martorn. Småöarna och skären utgör fina häckningsplatser för skärgårdsfågel. Här häckar bland annat tobisgrissla, småskrake och tornfalk.

Se webbkamera (live) från Vrångö.
Se webbkamera (live) från Styrsö och komplett väderstation för skärgården.

Fascinerande historia

Vrångös historia sträcker sig tillbaka till forntiden. Vid den nya kyrkogården finns en stensättning från stenåldern. På 1800-talet bodde den grymma kapardrottningen Johanna Hård på Vrångö. Hon som uppviglade till en kapning av ett danskt fartyg och där sedan besättningen mördades.

Lotsen flyttade från Vrångö till Vinga på 1930-talet. Kvar som minne finns fortfarande det lilla röda huset på Utkiken, som blivit en symbol för Vrångö.

Hemlagat, Fiskeboa
eller Södra Skärgårdens Café

På Vrångö behöver man inte gå hungrig. Det finns lite olika alternativ beroende på vad man önskar. Kajkantens sjöbodar är utrustade med pentry. I hamnen ligger Måsens Livs som har öppet dagligen. Intill Kajkanten finns Andreas Fiskeboa som har öppet sommartid. Där kan man köpa skaldjur och färsk fisk eller slå sig ned på uteserveringen som erbjuder enklare maträtter från havet.

Det finns möjlighet att köpa med sig frukost och picknick från Skärgårdens Café. De erbjuder också matservering med fullständiga dryckesrättigheter.

På närliggande Donsö finns Restaurang Isbolaget och Noretti Pizzeria & RestaurangPensionat Styrsö Skäret på Styrsö erbjuder exklusiva matupplevelser.

BOKA ER UPPLEVELSE HÄR

Upplev Vrångö

Strax utanför Göteborg
– Utmärkta resmål värda ett besök

Styrsö & Vrångö är en av är sex utvalda sevärdheter som är en del av kampanjen Strax utanför Göteborg. Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås och Floda & Nääs är de andra närliggande resmålen som du enkelt når från Göteborg. Läs mer om resmålen och Västsveriges kampanj Strax utanför Göteborg på https://www.vastsverige.com/straxutanforgoteborg/
Kom direkt till kampanjens sida för resmålet Styrsö & Vrångö genom att klicka här

Internationella intresset för Göteborg och skärgården som resmål har ökat under senare år. Läs mer i denna artikel från Göteborgs-Posten 2017-12-21,
Nu hittar amerikanerna till Göteborg – Resandet från USA har ökat flera år i rad
I stycket nedan är Kajkanten Vrångös ägare Håkan Karlsten intervjuad: ”Håkan Karlsten driver sedan 2014 ett lägenhetshotell på Vrångö, och han ser en tydlig ökning av utländska besökare.
– Det är nog en fördubbling i år. De utländska står för mer under lågsäsongen. Ända fram till förra veckan har jag haft utländska gäster och besökare, säger han.
För skärgårdsöarna är det viktigt att besökarna kommer även utanför högsäsongen. Det hjälper affärer och restauranger att hålla igång, en viktig del av infrastrukturen för de boende på ön.
Vad är det som de utländska besökarna vill åt i skärgården?

– Det är stillheten och det genuina i en svensk skärgårdsidyll, samtidigt som det är så nära till Göteborg. Det fungerar att ha stadslivet och gå på en bra restaurang, för att sedan komma hit där det är bilfritt och promenera på stränderna, säger Håkan Karlsten.”

Mer information om Göteborg, Bohuslän och Västsverige hittar du på:
goteborg.com
vastsverige.com