Kajkanten

deensv

Om oss

Hotell Kajkanten Vrångö välkomnade de första gäster sommaren 2014. I Kajkantens moderna sjöbodslägenheter med pentry, badrum och egen altan bor man granne med havet och vacker natur. Det är vår förhoppning att våra gäster gärna återvänder.Håkan Karlsten, vd  – Jag lever min dröm

– Vår släkt har anor till Vrångö sedan 1500-talet. De var lotsar och sjömän. Jag är uppvuxen i stan men blev åretruntboende 1991. Själv har jag ett förflutet som brottare i landslaget och pendlade till jobb och träning i stan. Under en tid drev jag också eget företag inom kontorsmaskinsbranschen, men tröttnade till slut på att pendla.
Vrångö har tidigare varit lotsarnas ö och fisket en basnäring, men det har minskat de senaste 30 åren.  För att ön ska fortsätta vara del av en levande skärgård var det nödvändigt att tänka i nya banor.

– Det saknades övernattningsmöjligheter för besökare på Vrångö, känd som göteborgarnas badö och jag funderade på att öppna ett vandrarhem. Tillsammans med vännerna Jörgen och Anna Gerdrup, som senare blev medägare, skissade vi på olika upplägg och resultatet blev Kajkanten, ett lägenhetshotell i den gamla fiskehamnen med havet som närmsta granne. Idag driver jag och min familj hotellet tillsammans.

En hållbar och levande skärgård

– Tillsammans med andra företagare på Vrångö vill jag utveckla en hållbar besöksnäring, och jag är mycket stolt över att vi nu är miljömärkta av Green Key . Min förhoppning är att man som gäst hos oss ska känna sig mer avkopplad än uppkopplad, och naturen och det bilfria samhället bidrar till detta. Min syn på hållbar turism inkluderar också öborna, att de uppskattar att möta besökare från andra platser och att våra gäster får ett så varmt mottagande att de gärna besöker oss igen.


Hållbar turism

Hållbarhetsperspektivet är en viktig strategi för Kajkanten Vrångö.
Vi fokuserar bland annat på:

Hållbart resande – Vrångö är en bilfri ö och till oss kommer man via kollektivtrafiken. Vi har länkat till Västtrafiks reseplanerare för att det ska vara enkelt för besökare att planera sin resa.

Ploggning och strandstädning – med bland annat ungdomar på ön, dels för att hålla rent, men dels också för att barn/ungdomar tidigt ska förstå vikten av att hålla rent i naturen.

Hållbara aktiviteter – Vi erbjuder aktiviteter som naturvandringar och kajakpaddling. Vi arrangerar också guidade turer i naturen.

❋ Kajkantens miljöfond – Årligen delar vi ut ett hållbarhetsbidrag, det har tex varit: bidrag till fritidsföreningens simskola, utegym, och matpengar till städpatruller på ön.

❋ Ö-samverkan – Vi samarbetar med andra lokala aktörer på Vrångö för att erbjuda gästerna en totalupplevelse vad gäller boende och mat. Vi har lokalt timanställda medarbetare.