Kajkanten

deensv

Ploggadag på Vrångö


Strandstädardag lördag den 4 maj 2024

Häng på skräpplockarvågen som sprider sig som en löpeld över världen. Nu gör vi stränderna rena från kapsyler, plastpåsar, tampar och annat skräp som blåst i land på Vrångös stränder och har ploggardag. Vi joggar, promenerar eller smyger oss fram och plockar samtidigt skräp. Kom och var med och gör skillnad. På plats finns bland annat strandplockarproffs från Västkuststiftelsen och dykare från Hands2ocean. Med dykarnas hjälp kommer det att städas under vattenytan och du som vill vara repdragare kommer behövas.  Bli miljöhjälte du också, nu gör vi det tillsammans.

Lördag 4 maj
9:15 Skärgårdsbåt från Saltholmen
10:00 Samling på Kajkanten
Presentation av dagen – på plats finns bland annat Västkuststiftelsen, Hands 2 Ocean, Stadsmiljöförvaltningen och Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.
Västkuststiftelsen delar ut säckar, plockpinnar och handskar och ger tips på var och hur du skräpfyndar med hjälp av Strandstädarkartan. Har du egna redskap och handskar får du gärna ta med.
PLOGGA i mindre grupper på olika platser på Vrångö (vi visar vägen)
Repdragare något för dig som vill hjälpa dykarna att få upp skräp från havet.
Vi ses igen för korvgrillning
(veg och vanlig)
13:00 Prisutdelning Vinn presentkort på Kajakpaddling från Kajkanten Vrångö
Korv och dricka bjuder vi på. Ta gärna med en egen mugg för dricka.

ANMÄL DIG TILL PLOGGADAG 4 maj
Skicka gärna ett mail innan och berätta att ni kommer.
info@kajkantenvrango.se

Västkuststiftelsen och strandstädning

Strandstädningen längs västkusten, från Kungsbacka i söder till Strömstad i norr, samordnas av Västkuststiftelsen och utförs av kommunernas personal, upphandlade entreprenörer, ett antal ideella organisationer och, inte minst, frivilliga. Till allas hjälp finns stiftelsens verktyg Strandstädarkartan; en interaktiv digital karta där användare exempelvis kan markera att en strand har städats, att det finns ett städbehov eller att det finns säckar med skräp att hämta. Strandstädarkartan finns både som app och som webbplats – läs mer om den här

Plogga

Plogga är en växande organisation och folkrörelse grundad i Sverige, där du plockar skräp och joggar. Du kan också promenera, paddla, åka skateboard, cykla eller vad du själv föredrar för att röra dig.Plogga och Plogging sprider sig som en löpeld över världen, och med hjälp av omtyckta ambassadörer och en rolig och lärorik plattform engagerar vi alla i en hälsosam skräpplockarvåg som räddar världen. Kajkanten är ett Ploggacertifierat företag. Om du vill bekanta dig mer med Plogga, läs mer här