Kajkanten

deensv

Kräftkok och bubbel


Kräftkok och bubbel på Lotsens brygga

Med Västsveriges mysigaste småbåtshamn som kuliss bjuder vi in till årets mysigaste konferensaktivitet – kräftkok och bubbel på bryggan. På Hamnkrogen Lotsens charmiga bakgård med utsikt över innerhamnen tänder vi eldar och serverar krispigt bubbel. Andreas, fiskhandlarn själv, håller i kastrullerna och blandar skrönor och sägner med historia medan den oslagbara smaken av nykokta, ljumma havskräftor smälter ihop med måsarnas skri och vågornas kluckande tills hela kroppen är fylld av allt det bästa västkusten har att erbjuda!

 

Två varma, nykokta kräftor och ett glas bubbel
195 ex moms /person

En utmärkt aktivitet t ex innan middagen, kan bokas av grupper, minst 10 personer, (vår, höst eller vinter)
Maila info@kajkantenvrango.se för förfrågan

Fiskeboa och Hamnkrogen Lotsen

Andreas, som med sin fru Jennie driver Fiskeboa och Hamnkrogen Lotsen, är den femtonde generationen Wijk från Vrångö som livnär sig på fiskerinäringen. De driver Fiskeboa på Vrångö och Donsö, samt Hamnkrogen Lotsen som ligger på bryggan mitt i Vrångös genuina fiskehamn. Du som bokar denna konferensaktivitet kommer att få träffa familjen Wijk och ihop med kräftkoket på bryggan kunna ta del av berättelser om livet på Vrångö både förr och nu. Och är du nyfiken på hur man kokar och äter en kräfta på Vrångövis så passa på att fråga, på plats finns fiskhandlarn med de bästa tipsen.

 

Vrångö, fiskarnas och lotsarnas ö,

Fisket har i alla tider varit viktigt för Vrångö. Man kan hitta många stenhägnader längs Vrångös stränder som kan härledas till sillperioderna. Dessa restes till skydd för vädrets makter och flera av dem tros vara från före 1500-talet. Här hägnade man in en boplats åt sig och sina redskap och reste tillfälliga bostäder.

Under det senaste århundradet har hummerfiske och fiske med långrev varit vanligast. Idag är det endast några enstaka yrkesfiskare kvar på ön.

Jämte fisket har också lotsverksamheten varit viktig på Vrångö. Arbetet som lotsare var hårt och ansvarsfyllt och yrket gick i arv. Lotsutkiken är ett minnesmärke från den tid då lotsarna spanande efter ankommande skepp. Under 1800-talet expanderade lotsplatsen till Tistlarna, för att lotsarna skulle kunna möta fartygen i tid. 1931 upphörde lotspassningen på Vrångö och flyttades till Vinga. Till och med 1961 fanns det också tullstation på Vrångö.